Doorloper

DoorloperMisschien dat oudere lezers in hun jeugd ook een houten schaats, met één ijzer, onder hun schoen bonden. En wat ze zich herinneren van prille schreden op hun levenspad is waarschijnlijk dat het allemaal niet vanzelf ging. Zoals ook een doorloper-puzzel niet voor iedereen even gemakkelijk is. Ons leven gaat gepaard met hoogte- en dieptepunten, hoop en twijfel. Je kunt het zien als een pelgrimstocht, waarin je op zoek bent naar de zin van het bestaan. Elk individu probeert een eigen plekje te verwerven. In werkelijkheid zijn we echter allemaal een piepklein schakeltje in een grote ketting. Bijna alles wat wij meemaken en soms als zeer bijzonder ervaren, is ook door anderen vóór ons op een vergelijkbare manier ondervonden.

Maar het is waarschijnlijk juist de herkenning die het lezen van levensverhalen van anderen zo aantrekkelijk maakt. Daarom werd ‘Doorloper’ een verhalenbundel, die een neerslag vormt van het gewone leven, waarin echter toch wel verrassende dingen gebeuren. De teksten kunnen zelfstandig gelezen worden, maar net als bij een doorloper-postzegel hebben ze op de een of andere manier iets met elkaar te maken. Vaak keert een deel van het thema in het volgende verhaal terug. De vertelling strekt zich uit van een opgroeiende jongen in hoeve Heiderust, tot een bejaarde dame in een zorgcentrum met dezelfde naam.

Dit geeft tegelijkertijd aan dat dit boek,  dat totaal 27 verhalen bevat, geschikt is voor jong en oud.  Bijvoorbeeld een eigentijds verhaal over jongens die in een gekraakt kasteel terecht komen, naast een verhaal over Kerstengelen. Tieners die een XTC-pilletje uitproberen en een hard werkende man die bijna met pensioen gaat. Een geheimzinnige stem, maar ook een vrolijke appel en een sigaar aan het diner. Fantasie en realiteit. Voor elk wat wils.

PRESENTATIE

In september 2009 overhandigde Joop Sanner het eerste exemplaar van zijn nieuwe verhalenbundel “Doorloper” aan Jos Spanbroek van De Spelerij te Dieren. Deze plaats van handeling speelt een belangrijke rol in het verhaal “Fietsdorp Didèrna”, dat ook in de bundel is opgenomen. Daarin wordt veel verteld over wat er in het park te beleven valt. Ook de wielersport, die in het dorp erg belangrijk is, komt ruim aan bod. Het verhaal eindigt door een samenloop van omstandigheden dramatisch.

Een fragment van het verhaal “Bruiloft” vormde de aanleiding om een tweede exemplaar van het boek te overhandigen aan de dochter van de auteur, aan wie het boek is opgedragen. Bij de beschreven bruiloft ontmoet de gescheiden vader van de bruid een vriendin uit zijn jeugd. Aanleiding voor een nieuwe romance?
Vervolgens werd aan de hand van een fragment van “Eén met de natuur” nog een derde exemplaar cadeau gedaan aan de redactrice van de verhalen. Deze mysterieuze vertelling is gebaseerd op de perioden van het Keltisch Jaarwiel.

Na de borrel was er voor de gasten gelegenheid om een rondje door het speelpark te maken. Of misschien alvast een begin te maken met het lezen van het boek.

 

 Comments are closed.