Houten been

Kerk van Hervormde Gemeente te Uitwijk

Rond een stamboom bestaan allerlei familieverhalen, die niet alleen betrekking hebben op de naamgevers van de familie, maar ook op de ‘aangetrouwden’ en personen daar direct omheen. In onze familie Sanner zijn bijvoorbeeld verhalen bekend over de familie Ruimschotel, waarin beide families met elkaar verweven zijn. Ditmaal aandacht voor Gerrit Ruimschotel (1814-1874), de zwager van Christiaan Sanner (1826-1888).

Gerrit Ruimschotel was afkomstig uit Uitwijk, een dorpje in de huidige gemeente Woudrichem, gelegen in het Land van Heusden en Altena in de provincie Noord-Brabant.Aanvankelijk deed het verhaal de ronde dat Gerrit al vroeg vrijwillig in militaire dienst ging, misschien vanwege allerlei familieperikelen tijdens zijn jeugd. In dat verhaal werd hij tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van België in zijn been geschoten. Daardoor moet dat been geamputeerd worden en moest Gerrit verder door het leven met een houten been. Feitelijk dus een soort oorlogsheld in de verre familie.

Door nader onderzoek werd later duidelijk dat Gerrit Ruimschotel wel in dienst geweest is, echter niet vrijwillig, maar als loteling. Hij werd op 29 april 1833 (op 19-jarige leeftijd) ingedeeld als milicien (is dienstplichtige) voor vijf jaar bij de 13e Afdeling Infanterie. Uit de archiefstukken is onder meer ook bekend dat Gerrit 144,50 cm lang was, blauwe ogen had en donkerbruin haar. O ja, en een litteken op de rechterarm.

Gerrit tekende overigens na de verplichte vijf jaar nog twee jaar bij. Een beetje trots mogen we wel zijn, want hij nam deel aan maar liefst twee veldtochten tegen de opstandige zuidelijke buren. Die doorstond hij echter zonder ernstige verwondingen. Het is een beetje wrang te moeten vermelden, dat hij bijna aan het eind van zijn zeven dienstjaren gewond raakte doordat hij tijdens het wachtlopen struikelde. Daarbij verstuikte hij zijn rechter voet, die vervolgens ontstoken raakte en vanwege ‘verzwering en beenbederf’ moest worden afgezet. Helaas was de medische wetenschap in die tijd nog niet zover gevorderd dat die enorme gevolgen van een klein ongelukje konden worden voorkomen.

Bij Koninklijk Besluit van 22-9-1939 kreeg hij een jaarlijks gagement toegekend van 91 gulden. Met dit ‘pensioen’ kon hij blijkbaar net in zijn levensonderhoud voorzien na zijn terugkeer in het burgerleven. Hij ging wonen bij zijn moeder Antonia Ruimschotel en zijn zuster Johanna, die later met Christiaan Sanner zou trouwen. Na dat huwelijk bleef Gerrit bij hen inwonen in het ouderlijk huis, gelegen op het ‘Heuveltje’ aan de Lageweg in Uitwijk.

Er wordt ook nog verteld dat in de grond bij dit huis later veel stenen pijpenkopjes zijn gevonden, wat er op zou kunnen duiden dat Gerrit nogal eens een pijpje rookte.

Gerrit Ruimschotel overleed op 27-11-1874.

 

Bronnen:

–           De familie Sanner, fantasie of werkelijkheid?, Jan Cornelis Sanner, 25 nov. 1979;

–           Op zoek naar Ursus Victor Stephanus Saner, J.C. Sanner, april 1982;

–           Ministerie van Defensie, Het Bureau Registratie en Informatie Ontslagen
Personeel; Algemeen Rijksarchivaris te Den Haag; 

        Foto: Kerk van de Hervormde Gemeente te Uitwijk (1)
(kerk
uit ca. 1100 en toren ca. 1300)

http://www.reliwiki.nl/index.php?title=Uitwijk,_Kerkplein_2_-_Onze_Lieve_Vrouw

 Comments are closed.