Schrijfsite

Shrunk Expand

Genealogie

Onze roots

Op vele manieren worden wij regelmatig aan de vergankelijkheid herinnerd, zeker naarmate je ouder wordt. Op dat moment krijg je vaak ook meer belangstelling voor het verleden. Bovendien beschik je als gepensioneerde senior over meer tijd, die je naar eigen behoefte mag indelen.

Voor mij onder meer reden om me te gaan verdiepen in mijn roots. Ooit heeft mijn broer in een grijs verleden eens een stamboom van de familie Sanner opgesteld. Een paar jaar geleden ben ik begonnen die te digitaliseren en verder uit te breiden. Aan de kant van mijn eega is maar heel weinig bekend. Zelfs over haar opa’s en oma’s hebben we vele vraagtekens. Voldoende aansporing om ook daar met genealogisch onderzoek te starten.

Het woord ‘genealogie’ komt overigens uit het Grieks en is de wetenschap die de afkomst of afstamming bestudeert. Vroeger moest je daarvoor gemeentelijke archieven bezoeken, tegenwoordig kan dat veelal digitaal. Ook de resultaten ervan, de stamboom met bijbehorende verhalen en foto’s kun je met behulp van allerlei software presenteren. Ik doe dat onder meer bij Geneanet, op: http://www.geneanet.org/

Op deze plek probeer ik regelmatig enkele indrukken weer te geven van wat ik zoal bij dit genealogisch onderzoek tegenkom. De informatie is verwerkt in twee verschillende stambomen.
In die van de familie Sanner zijn ook de families Van Daalen (mijn oma van vaders kant ), en Den Dunnen – Dekker (van moeders kant) ondergebracht.

De andere stamboom betreft de familie van mijn eega, d.w.z. de familie Bernouw-Jaarsveld.  Mijn eega Ans Bernouw wist aanvankelijk maar heel weinig van haar grootouders en andere familie. We zijn er naar op zoek gegaan en behalve bij Geneanet kun je het resultaat voor de familie Bernouw-Jaarsveld ook vinden via:
https://www.genealogieonline.nl/stamboom-bernouw-jaarsveld/

Om de gegevens op www.geneanet.org/ te kunnen inzien, moet er wel eerst ingelogd worden.

Niet alle daarin opgenomen informatie is openbaar toegankelijk. Met name foto’s en achtergrondverhalen van en over nog levende personen zijn op grond van de privacywetgeving afgeschermd. Familieleden die graag een kijkje achter de schermen willen nemen, kunnen een ‘linkje’ aanvragen bij ondergetekende als beheerder van de stamboom. Uiteraard kunnen ook onjuistheden en aanvullingen worden doorgegeven, via Geneanet of het emailadres: josan86@live.nl

.

Reacties zijn natuurlijk van harte welkom. Helemaal onderaan deze bladzijde heb je daartoe een mogelijkheid.